De drive om elke dag samen beter onderwijs te maken spatte er af’

Weblog

Wat een prachtige ontvangst hadden we vandaag op de Simon Carmiggelt School in Delft die vandaag het predicaat kreeg. De drive om elke dag samen beter onderwijs te maken spatte er af. Trotse leerlingen, een trots team en een verheugde wethouder. Toen we aan directeur Ewout van Asperdt vroegen wat de prijs nou voor hem betekende zei hij: “Ik ben super trots op mijn leerkrachten! We gaan er vandaag heel erg van genieten en de komende tijd ook. We zullen altijd blijven leren". Zulk onderwijs in zo’n leeromgeving verdient elke leerling in Nederland.”

Jet de Ranitz en Titia Bredee reikten vandaag samen het predicaat Excellente school uit bij de Simon Carmiggeltschool in Delft. Titia Bredee als nieuwe juryvoorzitter, Jet de Ranitz als afscheidnemend juryvoorzitter.

Jet: “We hebben soms niet in de gaten hoeveel ervaring we in Nederland hebben met het maken van heel goed onderwijs. Ik zeg bewust ‘maken’, want het is niet een kwestie van alleen ‘goed lesgeven’. Bij excellente scholen zien we dat iedereen betrokken is: ouders, leerlingen, de wijk en iedereen binnen de school: de conciërge, de docenten, de directeur, etc. Twee jaar heb ik voorzitter van de Jury Excellente Scholen mogen zijn. Ik heb ouders ontmoet die met ontroering vertelden over hoe zij hun kind hebben zien opleven in het speciaal onderwijs, doordat de school zo goed met hun kind omging en ook hen als ouders zo goed betrokken had in de aanpak. Door vmbo-t leerlingen werd ik meegenomen in de wondere wereld van hun techniek werkplaats, waar niet alleen zij, maar ook de havo en vwo leerlingen volgens ‘scrum-methode’ aan de slag gingen met ‘grote-mensen-problemen’. En allemaal lieten zij me zien hoe aandacht voor wie zij waren en wat hun ambitie was en daarin samen de weg naar voren vinden, cruciaal was voor hun succes. Het was een voorrecht dit mee te maken. Het geeft mij hoop voor de toekomst, waarin deze leerlingen volwassen zullen worden.”

Titia: “Het aantal Excellente scholen in Nederland neemt toe. Die goede scholen met het predicaat Excellente School hebben een speciaal profiel dat door het hele docententeam gedragen wordt én door de leerlingen én door de ouders. Toen ik gevraagd werd als opvolger van Jet de Ranitz, heb ik geen seconde getwijfeld. Hoe mooi is het om als voorzitter met de jury bij te dragen aan de ontwikkeling van scholen. De drive die teams hebben om eerst een goede school te worden en dan het predicaat Excellente School te behalen, wil ik graag steunen. 

Titia Bredée is voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool iPabo. Eerder bekleedde zij managementfuncties bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool.

Jet de Ranitz is voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Inholland. Daarvoor was zij voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Eerder is zij onder andere directeur geweest van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van Tilburg University.