81 kandidaat Excellente scholen 2017

De zomervakantie staat voor de deur en we zijn ongeveer halverwege de procedure Excellente Scholen 2017. De inspectieonderzoeken naar de waardering ‘Goed’ zijn inmiddels afgerond en het definitief aantal kandidaat Excellente scholen 2017 is bekend: 81! Deze scholen worden in september, oktober en november bezocht door de onafhankelijke jury. 

Aantal kandidaten per onderwijssector

  • Scholen voor primair onderwijs (inclusief speciaal basisonderwijs): 48
  • Scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs: 5
  • Schoolsoorten voor voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs: 28

Onderzoeken naar waardering ‘Goed’ afgerond

Het is een voorwaarde voor excellentie dat een school algemeen goed onderwijs biedt. Elke aangemelde school die nog niet voldeed aan de beslisregels voor een goede school heeft daarom een onderzoek naar ‘Goed’ gehad door de inspectie. De onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Het definitief aantal kandidaat Excellente scholen/schoolsoorten is 81.

Dialogen afgerond

De jury Excellente Scholen heeft de afgelopen drie weken dialogen gevoerd met de kandidaat Excellente scholen. De dialogen vonden plaats in Den Haag, Den Bosch, Zwolle en Utrecht. De dialoog is een eerste kennismakingsgesprek tussen de jury en een kandidaat Excellente school.

Tijdens de dialoog stelt de jury vragen over het excellentieprofiel van een school en kan een school het excellentieprofiel verder toelichten. Daarnaast geeft de jury naar aanleiding van de dialoog aandachtspunten mee aan de scholen voor het jurybezoek. Het waren intensieve en vaak interessante gesprekken over de aangedragen excellentieprofielen.

Vooruitblik

De jurybezoeken

In september, oktober en november vinden de jurybezoeken plaats. Elke kandidaat Excellente school wordt bezocht door twee juryleden. Tijdens dat bezoek focust de jury zich op het door de school aangedragen excellentieprofiel en de aandachtspunten die zijn meegegeven tijdens de dialoog. Na ieder jurybezoek stelt de jury een rapport op.

Onthulling predicaten Excellente School 2017

Op basis van het juryrapport adviseren de juryleden de Inspecteur-generaal van het Onderwijs  over het wel of niet toekennen van het predicaat Excellente School 2017. De Inspecteur-generaal besluit vervolgens tot het daadwerkelijk uitreiken van het predicaat aan een school. De onthulling van de predicaten Excellente School 2017 vindt plaats op maandag 22 januari 2018. Het predicaat is drie jaar geldig vanaf het moment van toekennen.   

Hier vindt u meer informatie over de verschillende stappen van het traject.